söndag 13 februari 2011

U know the one - Dr Everything'll Be Alright

1 år och 2 månader efter operationen

Jag har fått en nervskada i armen, och går på behandling för den hos en ny sjukgymnast. Där har jag fått lära mig mycket om nerver. T ex att om den främre sidan av nerven blir skadad påverkas känseln. Skador på den bakre sidan påverkar motoriken. Och en skadad nerv gör ont. Mycket ont.

Jag tror att en mycket större del av mina smärtor i samband med operationen, än vad jag förstod, berodde på en nervskada. Kanske var det en blödning som tryckte på nerven, kanske var de för våldsamma när de spände fast bäckenet inför operationen. Jag hade ju känselbortfall i foten som kopplades till en skadad nerv, men ingen berättade att också motoriken kunde drabbas. Det är inte musklerna i sig som blir försvagade, utan det är signalerna i nerven som inte orkar fram. Effekten blir dock som om styrkan i musklerna försvinner. Så kanske var det detta som gjorde att jag inte kunde gå ordentligt under så lång tid efter operationen. ...Som jag slet med sjukgymnastiken, för att stärka mina svaga gåmuskler. Det hade hjälpt mig mycket om jag vetat att det inte var för att jag tränade för lite som det gick så långsamt.

Det positiva med allt detta är att ett höftledsbyte nog kan upplevas lite lättare än vad mitt gjorde. Det kan göra mindre ont, och det kan gå fortare att lära sig gå efteråt än vad det gjorde för mig! För egen del önskar jag att någon visat min nervskada mer intresse. Men men. Det är över nu.